Telefonszám+36/1-797 1736

események & hírek

Komplex természeti értékvédelmi program a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság pályázati forrásból a természetes élőhelyek átalakításából fakadó természeti károkat mérséklő projekteket valósít meg. Az Új Széchenyi Terv keretein belül megvalósuló projekt 367.981.545 Ft támogatásból valósul meg köszönhetően az Európai Uniónak és Magyar Államnak.A fertőparti közút mellett továbbépül a kétéltű és hüllővédelmet szolgáló terelőrendszer, amelynek feladata, hogy a telelni és szaporodni vonuló állatok úttestre jutását és pusztulását megakadályozza.


 

1. Osli-Hany vizes élőhely rekonstrukció

Fő céljai


  • a Hanságra egykor jellemző nyílt vízfelületek rekonstruálása az erre alkalmas mély fekvésű védett területeken,

  • a megmaradt tőzegállomány további oxidációjának megállítása,

  • a mocsári és lápi vegetáció,vizi növényzet helyreállítása

  • a vízimadarak fészkelő helyeinek, a madárvonulás időszakában rendelkezésre álló zavartalan táplálkozó helyek, lápi és vízi ökoszisztémák rehabilitálásának biztosítása.


A projektelem zsilipek és gátak építésével 577 ha terület részleges, vegyes elárasztását tartalmazza.

 

2. Forrás rekonstrukciók a Soproni TK területén

Célja az ex lege védelmet élvező, már foglalt források helyreállítása, átalakítása. A Soproni TK Magyarország leglátogatottabb erdőterületei közé tartozik. A hegyvidék területén 68 állandó, és időszakos forrás, szivárgó ismert. Jelen projekt ezek közül 3 leromlott állapotú forrásfoglalás felújítását célozza. Ezen források táplálják a hegyvidék eróziós árkaiban lévő tisztavizű vízfolyásokat, melyek számos védett állatfajnak biztosítanak élőhelyet. Kiemelkedő jelentőségű ezek közül a ritka hegyiszitakötő (Cordulegaster heros).

 

3. Denevér élőhelyek rekonstrukciója

A Soproni hegyvidék területén a geológiai adottságok miatt denevérek élőhelyének alkalmas barlangok nem találhatóak. Ezért kiemelt jelentőségűek ebből a szempontból a már felhagyott bányaműveléshez köthető mesterséges földalatti üregek. Jelen projekt két ilyen, a bánya rekultivációt "túlélt" nem közvetlenül a bányaművelés céljaira kialakított vágat fenntartását célozza.

 

4. Békamentő rendszer kibővítése Fertőboz és Hidegség között

A kecskebékák, a leveli és a mocsári békák mellett a ritkább ásóbékák, barnavarangyok, tarajos és pettyes gőték, valamint a vízisiklók tömegesen telelnek a Hidegség és Fertőboz közötti erdős dombvidéken. Az erdei avarban levő telelőhelyük, és az onnan alig párszáz méterre, a Fertő tavi ívóhelyük között azonban forgalmas út szeli ketté a tavaszi-őszi vonulási útvonalukat, ami évente többtízezres pusztulást okoz. A projekt a még hiányzó szakaszokon két oldalon 1080 m hosszban állandó terelőt és három átereszt épít meg.

 

http://npfhnp.kvvm.hu/palyazatok-keop-312-2f-09-2009-0002

Közösség